Статистичний аналіз та прогнозування складових національного валютного ринку в умовах вторгнення РФ в Україну - Корепанов, Олексій Сергійович; Лазебник, Юлія Олександрівна; Чала, Тетяна Георгіївна; Корнієнко, Владислава Віталіївна; Korepanov, Oleksiy; Lazebnyk, Iuliia; Chala, Tеtyana; Korniienko, Vladyslava (Харків : Харківський національний економічний університет імені С. Кузнеця, 2023)
У статті основна увага приділена визначенню впливу наслідків вторгнення рф в Україну на макроекономічну стабільність і курс національної валюти. Обґрунтовано актуальність обраної теми. Окреслено проблеми оцінювання негативних наслідків російського вторгнення в Україну, серед яких: порушення загальної макроекономічної стабільності, значні коливання на валютних ринках та дестабілізація національної валюти. У ході дослідження розглянуто теоретико-методологічні засади вивчення валютних ринків та проведено аналіз глобальних тенденцій розвитку світового валютного ринку. Проаналізовано структуру світових валютних резервів за оцінкою валютного складу офіційного валютного резерву (COFER) МВФ. Здійснено аналіз динаміки середніх спредів купівлі-продажу резервних валют відносно долара США для традиційних і нетрадиційних резервних валют. За результатом вивчення світових тенденцій виділено основні фактори, які впливають на коливання обмінного курсу валют. Окреслено основні проблеми щодо функціонування національного валютного ринку, пов’язані з воєнними діями в Україні, зокрема проаналізовано наявні інфляційні процеси. Розглянуто динаміку валютних інтервенцій НБУ за 2021–2022 рр. Розкрито особливості (переваги) застосування та наведено результати використання методу сингулярного спектрального аналізу (SSA) для прогнозування коливань долара США та євро на національному ринку валют. Практична реалізація даного методу здійснена з використанням програмного продукту CaterpillarSSA. Оцінку точності прогнозу виконано із застосуванням методу MAPE. Отримані помилки прогнозу (менше 6%) дозволяють стверджувати, що побудовані моделі є адекватними та можуть бути використані для подальших досліджень і рекомендацій. Отже, можна дійти висновку, що для України найважливішими факторами, що впливають на валютний курс, є сезонність та успішна торгова політика уряду, яка, своєю чергою, значною мірою залежить від цін на ресурси. Проведене дослідження дозволило висвітлити особливості й основні аспекти функціонування валютного ринку України в період тривалої військової агресії.

national currency. The relevance of the chosen topic is substantiated. The problems of assessing the negative consequences of the russian invasion of Ukraine are outlined, including: violation of general macroeconomic stability, significant fluctuations in foreign exchange markets and destabilization of the national currency. The study considers the theoretical and methodological foundations of the study of foreign exchange markets and analyzes global trends in the development of the global currency market. The structure of world currency reserves is analyzed according to the assessment of the currency composition of the official currency reserve (COFER) of the IMF. The analysis of the dynamics of average spreads of purchase and sale of reserve currencies against the US dollar for traditional and non-traditional reserve currencies is carried out. As a result of studying world trends, the main factors that affect fluctuations in the exchange rate of currencies are identified. The main problems regarding the functioning of the national currency market in the context of the hostilities in Ukraine are outlined, in particular, the existing inflationary processes are analyzed. The dynamics of currency interventions of the NBU for 2021-2022 is considered. The features (advantages) of the application and the results of using the singular spectral analysis (SSA) method for predicting fluctuations in the US dollar and Euro in the national foreign exchange market are presented. The practical implementation of this method was carried out using the CaterpillarSSA software product.
Statistical Analysis and Forecasting of the Components of the National Market of Foreign Exchange in the Conditions of the Russian Invasion of Ukraine
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Statistics; валютний ринок; війна в Україні; курс національної валюти; прогнозування; статистичний аналіз; foreign exchange market; war in Ukraine; national currency exchange rate; forecasting; statistical analysis