Репрезентованість основних способів словотворення в сільськогосподарській лексиці Центральної Слобожанщини - Сердега, Р.Л. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
Розглядаючи говірковий фактаж, не можна обминути словотворення, яке є найважливішим і найактивнішим процесом збагачування словникового складу як мови в цілому, так і окремих її говорів. Словотвірні особливості центральнослобожанського ареалу також потребують належної уваги, бо без їх вивчення не можна уявити цілісної картини словотвірних явищ українського народного мовлення. У статті з’ясовується роль різних способів словотвору в утворенні сільськогосподарських найменувань Центральної Слобожанщини. Рассматривая диалектный материал, ни в коем случае нельзя обходить стороной словообразование, которое является очень важным и наиболее активным процессом обогащения словарного состава как языка в целом, так и отдельных его говоров. Особенно- сти словообразования центральнослобожанского ареала также требуют надлежащего внимания, поскольку без их изучения не возможно будет представить целостной картины особенностей словообразовательных процессов, происходящих в украинской народной речи. В статье выясняется роль разных способов словообразования в формировании названий сельскохозяйственной сферы Центральной Слобожанщины. It is nowise impossible to ignore the word-formation of agricultural vocabulary, examining dialectal material. This process is very important in enriching of dictionary composition of both language on the whole and its separate dialects. The word-formation of Central Slobozhanschiny’s natural habitat has the features and claims proper attention. It is not possible to imagine their study without the integral picture of features of word-formation’s processes, what is going on in Ukrainian folk speech. The role of different word-formations’ methods in forming names of Central Slobozhanschiny’s agricultural sphere turns out in the article.
Сердега Руслан Леонідович, к. філол. н., доцент, завідувач кафедри української мови Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: сільськогосподарська лексика; центральнослобожанські говірки; способи словотвору; суфіксальний спосіб словотвору; лексико-семантичне словотворення; префіксальний спосіб словотвору; префіксально-суфіксальний спосіб; універбація; нульова суфіксація; складання; морфолого-синтаксичний спосіб словотвору; лексико-синтаксичний спосіб