Дослідження механізмів депонування вітаміну А в печінці з фіброзом та його роль у патогенезі - Пащенко, Катерина Павлівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Актуальність. Вітамін А відіграє важливу роль у регуляції процесів росту, репарації тканин та диференціації клітин, а його недостатність або надлишок може впливати на баланс між регенерацією та фіброгенезом в печінці, тому дослідження впливу цього вітаміну на фібротичну печінку є перспективним шляхом вирішення проблеми лікування фіброзу. Метою даної роботи стало дослідження механізмів депонування вітаміну А в печінці з фіброзом та його роль в патогенезі. Схема експерименту: групи тварин: I — Інтактний контроль; II — Фіброз; III — Фіброз + Вітамін А. Результати. Показано, що щоденне введення у продовж 21 дня вітаміну А в дозі 300 МО на 100 г маси тіла фіброзним тваринам сприяло його накопиченню в клітинах печінки, прогресування сполучнотканинних утворень та відновленню функцій печінки, спостерігалося підвищення активності ЛФ в порівняні з контрольними показниками; значущих розбіжностей у вмісті імунокомпетентних клітин у крові у всіх трьох групах виявлено не було. Висновок. Отримані результати посприяють пошуку та розробці новітніх ефективних підходів до лікування та профілактики фіброзу шляхом регулювання рівня вітаміну А та його метаболізму.

Topicality. Vitamin A plays an important role in the regulation of growth processes, tissue repair and cell differentiation, and its deficiency or excess can affect the balance between regeneration and fibrogenesis in the liver, so the study of the effect of this vitamin on the fibrotic liver is a promising way to solve the problem of treating fibrosis. Goal. The aim of this work was to study the mechanisms of vitamin A deposition in the liver with fibrosis and its role in pathogenesis. Scheme of the experiment: groups of animals: I — Intact control; II — Fibrosis; III — Fibrosis + Vitamin A. The results. It was shown that the daily received of vitamin A for 21 days at a dose of 300 IU per 100 g of body weight to fibrotic animals contributed to its accumulation in liver cells, the progression of connective tissue formations and the restoration of liver functions, an increase in AP activity was observed in comparison with control indicators; no significant differences in the content of immunocompetent cells in the blood were found in all three groups. Conclusion. The obtained results will contribute to the search and development of the latest effective approaches to the treatment and prevention of fibrosis by regulating the level of vitamin A and its metabolism.
Наукові керівники: Новікова Анна Вікторівна, викладач кафедри молекулярної біологія та біотехнології Божков Анатолій Іванович, доктор біологічних наук, професор кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Cell and molecular biology; вітамін А; печінка; фіброз; токсичність; метаболізм; шляхи синтезу; біологічні ефекти; vitamin A; liver; fibrosis; toxicity; metabolism; synthesis pathways; biological effects