Удосконалення системи кадрового менеджменту в організації - Кравченко, Ангеліна Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Мета дослідження полягає у виявленні проблемних аспектів існуючої системи кадрового менеджменту та розробці рекомендацій щодо її подальшого удосконалення. Для досягнення вищезазначеної мети необхідно виконати наступні завдання: дослідити поняття та принципи кадрового менеджменту; озглянути історичні аспекти розвитку кадрового менеджменту; визначити основні моделі управління персоналом; здійснити аналіз кадрової системи в організації; обґрунтувати напрямки вдосконалення кадрової системи на підприємстві. Об’єктом даного дослідження є система кадрового менеджменту в організації. Предметом дослідження є удосконалення кадрового менеджменту на підприємстві ТОВ «УКРОЛІЯ».
Improving the human resources management system in the organization
Керівник наукової роботи: Самофалова Тетяна Олександрівна, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри економіки та менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; кадровий менеджмент; personnel management; менеджмент організацій; management of organizations; управління персоналом; менеджмент персоналу; personnel management