Креативізація та локалізація як стратегії рекламного перекладу - Чуприна, Аліна Дмитрівна; Chupryna, A. D. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою дослідження є вивчення особливостей реалізації стратегій локалізації та креативізації в англо-українському перекладі рекламних повідомлень. Задля реалізації поставленої мети в роботі було визначено та послідовно вирішено низку завдань, зокрема: - дати визначення реклами та її характеристик з позицій філології; - дослідити рекламу у фокусі перекладознавства; - схарактеризувати перекладацькі стратегії як дослідницький інструмент; - описати сутність та форми прояву стратегій локалізації та креативізації; - здійснити аналіз перекладів із застосуванням стратегії локалізації та стратегії креативізації. … Наукова новизна дослідження зумовлена тим, що в ньому вперше комплексно розглянуто прояви та обставини використання стратегій креативізації та локалізації в англо-українському перекладі текстів рекламних повідомлень. Ці стратегії представлено як комплементарні прояви стратегії адаптації. Якщо адаптація виступає загальною стратегією перекладу реклами, покликаною до її пристосування до цільових та культурних норм, то локалізація та креативізація можуть розглядатися як локальні стратегії, що діють на рівні окремих текстових фрагменті або мовних одиниць чи стилістичних прийомів. Новим також можна вважати тлумачення стратегії креативізації як перекладацького плану дій в межах транскреації як форми міжмовної та міжкультурної взаємодії.
Creativization and localization as strategies of translating advertisements
Керівник роботи: Ребрій Олександр Володимирович, доктор філологічних наук, професор, академік АН ВШ, завідувач кафедри перекладознавства імені Миколи Лукаша Лукаша факультету іноземних мов
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; креативізація; локалізація; переклад; реклама; стратегія; creativization; localization; translation; advertising; strategy