Комплексна оцінка енергетичних балансів будівлі з використанням програмного комплексу DOF-ENERGY - Юдічев, Дмитро Валерійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В магістерській роботі проведено комплексне дослідження енергетичних процесів у будівлях комунального призначення з використанням програмного комплексу DOF-ENERGY. Розглянуто теоретичні основи формування енергетичних балансів будівель, визначено сутність та складові енергоспоживання. Проаналізовано сучасних методів і програмних засобів оцінювання енергоефективності будівель. Проведено порівняння нормативно розрахункових, що дало змогу обґрунтувати доцільність використання DOF ENERGY для детального моделювання енергетичних процесів. Виконано комплексну оцінку енергетичних балансів реальної будівлі комунального призначення на основі даних натурних спостережень та результатів моделювання. Реалізація запропонованих рішень дозволяє знизити енергоспоживання на 25–30%, скоротити викиди СО₂ та покращити техніко-економічні показники експлуатації будівель.

In the master's thesis, a comprehensive study of energy processes in communal buildings was carried out using the DOF-ENERGY software complex. The theoretical foundations of the formation of energy balances of buildings are considered, the essence and components of energy consumption are determined. Modern methods and software tools for evaluating the energy efficiency of buildings are analyzed. A comparison of regulatory and calculation was carried out, which made it possible to substantiate the expediency of using DOF-ENERGY for detailed modeling of energy processes. A comprehensive assessment of the energy balances of a real utility building was performed based on the data of field observations and modeling results. The implementation of the proposed solutions allows to reduce energy consumption by 25–30%, reduce CO₂ emissions and improve technical and economic indicators of building operation.
Comprehensive assessment of building energy balances using the DOF ENERGY software complex
Керівник: Олійник Юлія Сергіївна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; енергоефективність; енергетичний баланс; будівля; моделювання; тепловтрати; dof-energy; енергозбереження; автоматизація; оптимізація; еnergy efficiency; energy balance; building; modeling; heat loss; dof-energy; energy saving; automation; optimization