Моделювання рівня життя населення в умовах соціально-економічної нестабільності - Скаржинець, Катерина Костянтинівна; Skarzhynec, K. K. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі досліджено рівень життя населення України з використанням сучасних методів аналізу та економіко-математичних моделей. Розкрито сутність поняття «рівень життя», представлено систему показників його вимірювання та визначено ключові фактори, що впливають на соціально-економічний стан населення. На основі інтегральних методів і кластерного аналізу розроблено моделі оцінювання та класифікації регіонів України за рівнем життя. Проведено оцінку впливу соціально-економічних чинників та сформовано практичні рекомендації щодо підвищення життєвого рівня й зменшення регіональних диспропорцій.

The work examines the standard of living of the population of Ukraine using modern methods of analysis and economic-mathematical models. The essence of the concept of “standard of living” is revealed, a system of indicators for its measurement is presented, and key factors influencing the socio-economic status of the population are identified. Based on integral methods and cluster analysis, models for assessing and classifying regions of Ukraine by standard of living have been developed. The impact of socio-economic factors is assessed and practical recommendations are made for improving the standard of living and reducing regional disparities.
Modeling the standard of living of the population in conditions of socio-economic instability
Керівник: Панасенко Оксана Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної кібернетики та прикладної економіки
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; рівень життя населення; соціально-економічна нестабільність; економіко-математичне моделювання; інтегральний показник; кластерний аналіз; кореляційний аналіз; регіональні відмінності; standard of living; socio-economic instability; economic and mathematical modeling; integral indicator; cluster analysis; correlation analysis; regional differences