Удосконалення системи оцінювання та стимулювання персоналу - Рулевич, Владислав Юрійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Актуальність теми дослідження зумовлена необхідністю пошуку та розробки ефективних інструментів для адаптації систем оцінювання і стимулювання персоналу до сучасних проблем та викликів, а також потребою в підвищенні конкурентоспроможності компаній на ринку. Метою роботи є розробка рекомендацій щодо вдосконалення системи оцінювання та стимулювання персоналу на прикладі ТОВ «Керхер», що сприятиме підвищенню ефективності керування людськими ресурсами в компанії. Об’єктом дослідження є система управління персоналом у ТОВ «Керхер». Предметом дослідження виступають процеси, інструменти та методи оцінювання та стимулювання персоналу у компанії.
Improving the staff evaluation and incentive system
Керівник наукової роботи: Сукрушева Ганна Олегівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки і менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; виробничо-господарська діяльність; production and economic activity; управління персоналом; personnel management; менеджмент персоналу; стимулювання персоналу; staff stimulation