Географічні та історико-культурні передумови розвитку туризму в Каталонії - Клепач, Олександра Сергіївна; Klepach, Olexandra (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета роботи – дослідити роль природних умов і історико-культурної спадщини у формуванні туристсько-рекреаційного потенціалу Каталонії. Дослідження географічних умов Каталонії продемонструвало, що даний регіон виділяється серед інших європейських туристичних кластерів. Вонане лише прикрашає туристичний ландшафт, але й є магістральною складовою ідентичності регіону. Це дозволяє Каталонії утримувати високу середню тривалість перебування туристів та стимулює розвиток суміжних секторів (харчова промисловість, ремісничі вироби, креативний бізнес). Туристично-рекреаційний потенціал Каталонії не є випадковим поєднанням ресурсів, а результатом історично зумовленого розвитку території, культурної традиції та сучасної стратегії управління. Ефективне використання природних умов, багатої культурної спадщини й інноваційних підходів до промоції та сервісу забезпечує регіону стабільне зростання туристичної індустрії і сприяє економічному розвитку, роблячи Каталонію яскравим прикладом гармонійного поєднання природи, культури та господарського зростання.
Geographical and historical and cultural prerequisites for the development of tourism in Catalonia
Науковий керівник : Дмітрієв Cвятослав Cтаніславович, аспірант кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Other earth sciences; SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; географія рекреації і туризму; Kаталонія; розвиток туризму; geography of recreation and tourism; Catalonia; tourism development