Українська мова (за професійним спрямуванням) : конспект лекцій для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня денної та заочної форм навчання усіх спеціальностей [Електронний ресурс] - Ротова, Наталія Володимирівна; Чуєшкова, Оксана Володимирівна; Rotova, Natalia; Chuieshkova, Oksana (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Карзіна, 2026)
Конспект лекцій з дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» зорієнтований на формування знань про усну та писемну форми реалізації професійного мовлення. Навчальне видання висвітлює основні теоретичні положення про суть і функції мови, загальні питання походження української літературної мови, тенденції її розвитку на сучасному етапі, також містить докладний опис жанрів реалізації, особливостей і мовних засобів офіційно-ділового та наукового стилів. Значну увагу приділено культурі професійного спілкування, зокрема публічному виступові як важливому засобу фахової комунікації. Видання рекомендовано здобувачам першого (бакалаврського) рівня вищої освіти (денної та заочної форм навчання) усіх спеціальностей.

The lecture notes on the discipline «Ukrainian language (professional orientation)» are aimed at building knowledge about the oral and written forms of professional speech. The educational publication highlights the main theoretical provisions on the essence and functions of language, general issues of the origin of the Ukrainian literary language, trends in its development at the present stage, and also contains a detailed description of the genres of implementation, features and language means of official business and scientific styles. Considerable attention is paid to the culture of professional communication, in particular, public speaking as an important means of professional communication. The publication is recommended for applicants of the first (bachelor's) level of higher education (full-time and part-time forms of study) of all specialties.
Ukrainian language (by professional direction) : lecture notes for students of higher education of the first (bachelor's) level full-time and part-time forms of study of all specialties [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. Підписано до розміщення 20.02.2026. Гарнітура Times New R
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Slavic languages; HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; професійне мовлення; мовна норма; науковий стиль; офіційно-діловий стиль; культура професійного спілкування; professional speech; language norm; scientific style; official business style; culture of professional communication