Клінічна ефективність хірургічного лікування хворих з гострим тромбозом глибоких вен нижніх кінцівок - Оклей, Денис Вікторович; Тарабан, І. А.; Прасол, В. О.; Oklei, D. V.; Taraban, I. A.; Prasol, V. O. (ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМН України», 2023)
Проведено обстеження та лікування 274 пацієнта хворих на гострий тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок (ТГВ). Тромболітична терапія (ТЛТ) в якості базового методу лікування була застосована у 98 (35,8 %) хворих. З них у 44 (16,1 %) був здійснений катетер-керований тромболізис та у 54 (19,7 %) пацієнтів була застосована системна тромболітична терапія. У 176 (64,2 %) пацієнтів базовим методом лікування була антикоагулянтна терапія (АКТ). У віддаленому періоді позитивні результати ТЛТ значно перевершували результати АКТ. Так, тільки 14 (15,7 %) пацієнта після ТЛТ мали в віддаленому періоді виражені ознаки ПТХ, тоді як при лікуванні антикоагулянтами у 40 (30,8 %) пацієнтів зберігалися клінічні прояви важких форм ХВН.

Examination and treatment of 274 patients with acute deep vein thrombosis of the lower limbs (DVT) was carried out. Thrombolytic therapy (TLT) as a basic method of treatment was used in 98 (35.8 %) patients. Of these, 44 (16.1 %) underwent catheter-guided thrombolysis and 54 (19.7 %) patients underwent systemic thrombolytic therapy. Anticoagulant therapy (ACT) was the basic method of treatment in 176 (64.2 %) patients. In the distant period, the positive results of TLT significantly exceeded the results of ACT. Thus, only 14 (15.7 %) patients after TLT had pronounced signs of postthrombotic disease in the remote period, while during treatment with anticoagulants 40 (30.8 %) patients had clinical manifestations of severe forms of CVI.
Clinical effectiveness of surgical treatment of patients with acute thrombosis of lower limbs
Оклей Денис Вікторович, доцент кафедри хірургічних хвороб,
Keywords: MEDICINE::Surgery::Surgical research::Vascular surgery; гострий тромбоз в системі нижньої порожнистої вени; антикоагулянтна терапія; тромболітична терапія; acute thrombosis in the inferior vena cava; anticoagulant therapy; thrombolytic therapy