Взаємодія між низьковимірними молекулярними кристалами в умовах формування екситон-поляритонних станів - Арабаджи, Олександр Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Методами оптичної спектроскопії було досліджено взаємодію між J агрегатами у зразках тонких поліелектролітних плівок, нанесених на скляні пластини. Були зняті спектри поглинання та люмінесценції, криві загасання люмінесценції зразків для різної кількості полімерних плівок між шарами J агрегатів. Вимірювання підтвердили, що при прямому збудженні J-агрегатів у J-смузі та збільшуванні товщини інертного шару спостерігається зміна інтенсивності люмінесценції пасток, яку не можна пов’язати лише з безвипромінювальним перенесенням енергії. На основі аналізу частотної залежності діелектричної проникності і зміни кривих загасання люмінесценції, було показано вплив поверхневих екситонних поляритонів, які утворюються у плівкових двовимірних J-агрегатах, на процес перенесення енергії між ними.

The interaction between J-aggregates in samples of thin polyelectrolyte films deposited on glass plates was investigated by optical spectroscopy methods. Absorption and luminescence spectra and luminescence decay curves of the samples were obtained for different numbers of polymer films between the layers of J aggregates. The measurements have confirmed that under direct excitation of J aggregates in the J-band and increasing the thickness of the inert layer, a change in the luminescence intensity of the traps is observed, which cannot be attributed only to non-radiative energy transfer. Based on the analysis of the frequency dependence of the dielectric constant and changes in the luminescence decay curves, the influence of surface exciton polaritons formed in the film two-dimensional J aggregates on the process of energy transfer between them was shown.
Керівник роботи: Бойко Ю. І., доктор фізико-математичних наук, професор кафедри фізики кристалів
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; барвник; J-агрегат; екситон; люмінесценція; оптична спектроскопія; спектр поглинання та люмінесценції; пошарове нанесення плівки; полімерний шар; поліелектролітна плівка; J-aggregate; dye; exciton; luminescence; optical spectroscopy; layer-by-layer film deposition; polymer layer; polyelectrolyte film; absorption and luminescence spectrum