Текстова категорія каузальності: синтез теорії та практики - Гусєва, П.Т.; Кургут, Л.П. (Харків: ХНУ ім. В.Н.Каразіна, 2010)
У статті розглядаються лінгвокогнітивні механізми дискурсу, визначаються його семантичні, прагматичні та граматичні засоби когерентності. Наводиться екскурс в історію визначеної проблеми. На матеріалі німецької мови виокремлюємо текстову категорію каузальності, її композиційні сегменти. Заголовок як складова текстової категорії виконує функцію зачину у дискурсі та носить виражений катафоричний характер взаємозв’язку. З’ясовуються додаткові функції заголовка. Лінгвістичну проблему співвідносимо з методологією та стратегією сучасного навчання іноземних мов. Ключові слова: дискурс,заголовок,категорія, методологія та стратегія навчання.
Keywords: дискурс; заголовок; категорія; стратегія навчання