Реконструкція мереж 110 кВ Харківської області - Бондаренко, Андрій Миколайович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У бакалаврській роботі розглянуто питання реконструкції та розвитку електричної мережі 110 кВ Лозівського району Харківської області з метою підвищення надійності електропостачання споживачів. Об’єкт дослідження – розподільна електрична мережа 110 кВ Лозівського енергорайону. Предмет дослідження – процеси аналізу сталих і післяаварійних режимів, техніко-економічного порівняння варіантів конфігурації мережі, вибору засобів регулювання напруги та впровадження автоматизованих систем контролю і обліку електроенергії (АСКОЕ). У процесі виконання роботи було проведено аналіз сучасного стану існуючої мережі, складено баланси активної та реактивної потужності. На основі вихідних даних сформовано два варіанти конфігурації мережі: складно-замкнена та магістрально-радіальна. За допомогою спеціалізованої програми на ЕОМ виконано розрахунки потокорозподілення та рівнів напруги в режимах максимальних навантажень та в післяаварійних ситуаціях. За результатами техніко-економічного порівняння обрано оптимальний варіант, який передбачає заміну окремих ділянок проводів, що забезпечує підвищення пропускної здатності та надійності. Виконано перевірку обраних перетинів проводів за умовами нагріву в нормальних та післяаварійних режимах. Проведено оцінку достатності регулювального діапазону трансформаторів з РПН для забезпечення нормованих відхилень напруги у споживачів. Окрему увагу приділено аналізу впровадження сучасних багатофункціональних автоматизованих систем управління та комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ) на прикладі АК «Харківобленерго» як засобу підвищення ефективності управління енергоспоживанням.

The bachelor's thesis considers the issue of reconstruction and development of the 110 kV electric network of the Lozovsky district of the Kharkiv region in order to increase the reliability of electricity supply to consumers. The object of the study is the 110 kV distribution electric network of the Lozovsky energy district. The subject of the study is the processes of analysis of stable and post-accident modes, technical and economic comparison of network configuration options, selection of voltage regulation means and implementation of automated electricity control and metering systems. In the process of performing the work, an analysis of the current state of the existing network was conducted, active and reactive power balances were compiled. Based on the initial data, two network configuration options were formed: complex closed and main-radial. Using a specialized computer program, calculations of flow distribution and voltage levels in maximum load modes and in post-accident situations were performed. According to the results of the technical and economic comparison, the optimal option was selected, which involves replacing individual sections of wires, which ensures increased throughput and reliability. Selected wire cross-sections were checked under heating conditions in normal and post-accident modes. The adequacy of the regulating range of transformers with on-load tap-changers to ensure normalized voltage deviations at consumers was assessed. Special attention was paid to the analysis of the implementation of modern multifunctional automated control systems and commercial electricity metering (ACSM) on the example of AK "Kharkivoblenergo" as a means of increasing the efficiency of energy consumption management.
Науковий керівник: Бровко Костянтин Юрійович, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; електрична мережа 110 кВ; потокорозподілення; реконструкція; надійність електропостачання; регулювання напруги; компенсація реактивної потужності; 110 kV electrical network; power distribution; reconstruction; reliability of power supply; voltage regulation; reactive power compensation