Особливості комунікативних здібностей осіб юнацького віку з різним рівнем кіберкомунікативної залученості - Клименко, Т. Г. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В кваліфікаційній роботі актуалізовано проблему інтернет-залежності, зокрема залежності від соціальних мереж, у юнацькому віці. Здійснено аналіз поняття «кіберкомунікація» у науковій літературі. Розглянуто особливості комунікативного спілкування у осіб юнацького віку. Емпірично досліджено особливості комунікативних здібностей осіб юнацького віку з різним рівнем кіберкомунікативної залученості. Результати емпіричного дослідження виявили наявність відмінностей між групами осіб юнацького віку з різним рівнем кіберкомунікативної залученості за складовими комунікативних здібностей, зокрема, юнаки з високою залученістю у віртуальне комунікативне середовище продемонстрували нижчий рівень розвитку цих складових, що має важливі наслідки для розуміння впливу інтернет-залежності на комунікативні здібності осіб юнацького віку.

The qualification work makes actual the problem of Internet addiction, in particular addiction to social networks, in adolescence. The concept of "cybercommunication" in the scientific papers is analyzed. The features of communicative communication inadolescents are considered. The features of communicative abilities of adolescents with different levels of cybercommunicative engagement are empirically investigated. The results of the empirical study revealed differences between groups of adolescents with different levels of cyber communicative engagement in terms of components of communicative abilities, in particular, adolescents with high engagementin the virtual communicative environment demonstrated a lower level of development of these components, which has important consequences for understanding the impact of Internet addiction on the communicative abilities of adolescents.
Features of communicative abilities of adolescents with different levels of cyber communication engagement
Керівник роботи: Севост’янов Павло Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; особи юнацького віку; кіберкомунікація; кіберкомунікативна залученість; комунікативні здібності; adolescents; cybercommunication; cyber communication engagement; communicative abilities