Неопатримоніалізм: теоретико-методологічні засади та практичне втілення у політичних режимах - Авксентьєв, А.О.; Avksentyev, A. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2011)
Стаття містить аналіз неопатримоніалізму як теоретичного концепту та його практичного втілення в деяких політичних режимах. Актуальність дослідження пов’язана зі специфікою пострадянських та, зокрема, українського, політичних режимів, які можуть бути проаналізовані в категоріях неопатримоніалізму, що пояснює низку суспільно-політичних феноменів (корупція, трайбалізм, клієнталізм та ін.) краще, ніж класичні теорії модернізації та інші орієнтовані на західний політичний процес концепції. The article contains the analysis of neopatrimonialism as theoretical concept and its practical realization in some political regimes. The actuality of the research is connected with the specifics of Post-Soviet, and particularly of Ukrainian political regimes, which can be analyzed in categories of neopatrimonialism explaining a range of socio-political phenomena (corruption, tribalism, clientelism and others) better than in classic modernization theory and others oriented to western political process conception
Neopatrimonialism: theoretico-metodological bases and practical realization in political regimes
Keywords: влада; традиційне панування; неопатримоніалізм; патронажно-клієнтарні відносини; неформальні інститути; режими; power; traditional authority; neopatrimonialism; patron-client relationshi; regimes; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science