Психологічні чинники агресивної поведінки та благополуччя підлітків - Коровіна, Олена Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження полягає у виявленні психологічних чинників, що впливають на агресивну поведінку підлітків, та визначенні їх взаємозв’язку з рівнем психологічного благополуччя. Завдання дослідження: 1. Проаналізувати теоретичні підходи до вивчення агресивної поведінки та психологічного благополуччя підлітків. 2. Виявити рівень агресивної поведінки серед підлітків. 3. Дослідити рівень психологічного благополуччя підлітків. 4. Встановити кореляційні зв’язки між агресивною поведінкою та психологічним благополуччям. 5. Розробити практичні рекомендації щодо профілактики агресивної поведінки та підтримки благополуччя підлітків. Об’єкт дослідження: підлітки віком 15–17 років. Предмет дослідження: психологічні чинники, що впливають на агресивну поведінку та психологічне благополуччя підлітків. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання його результатів для розробки програм профілактики та корекції агресивної поведінки, а також для підвищення психологічного благополуччя підлітків у навчальних закладах та соціальних установах.

The purpose of the study is to identify psychological factors that influence aggressive behavior in adolescents and determine their relationship with psychological well-being. Research objectives: 1. Analyze theoretical approaches to the study of aggressive behavior and psychological well-being in adolescents. 2. Identify the level of aggressive behavior among adolescents. 3. Investigate the level of psychological well-being in adolescents. 4. Establish correlations between aggressive behavior and psychological wellbeing. 5. Develop practical recommendations for the prevention of aggressive behavior and the support of adolescent well-being. Research subject: adolescents aged 15–17. Subject of the study: psychological factors that influence aggressive behavior and psychological well-being of adolescents. The practical significance of the study lies in the possibility of using its results to develop programs for the prevention and correction of aggressive behavior, as well as to improve the psychological well-being of adolescents in educational and social institutions.
Керівник: Сапєльнікова Тетяна Станіславівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; агресія; підлітки; психологічне благополуччя; aggression; adolescents; psychological well-being