Семантика язичницьких і християнських елементів в історичних романах П. Куліша - Матвєєва, Т.С. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У статті зроблено спробу проаналізувати семантику язичницьких і християнських елементів в історичних романах П. Куліша «Михайло Чарнишенко, або Малоросія вісімдесят років тому», «Олексій Одноріг», «Чорна рада». Така семантика розкрита посередництвом колізії вибору, який обумовив конфлікт людини з собою, близькими, світом і привів до фатального фіналу. У досліджуваних романах це художньо втілені тема пам'яті поколінь, бінарні опозиції, градація. The attempt to analyze the semantics of pagan and Christian elements in the novels by P. Kulish «Michael Charnyshenko, or Malorossiya Lighty Years Ago», «Alexei Unicorn», «Black rada» is undertaken in the article. Such semantics is revealed by means of the collision of the choice, which caused person’s conflict with himself, close ones, the world, and led to the fatal finale, or, as an exception, – to the open finale. In the novels under study these are the artistically personified theme of the memory of the generations, eternal and transient values, the binary oppositions, gradation.
Матвєєва Тетяна Степанівна, к. філол. н., доцент кафедри історії української літератури філологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: роман; символ; семантика