Механізм публічного урядування корпоратизації великих державних підприємств України - Громов, Сергій Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Проведене дисертаційне дослідження спрямовано на вирішення актуальної науково-прикладної задачі з запровадження науково-практичного підходу до більшого ціннісно-орієнтованого публічного урядування корпоратизації великих державних підприємств транспортної галузі в сучасній і післявоєнній Україні завдяки цифровим технологіям. В основі роботи лежить авторська гіпотеза, що впровадження ціннісно-орієнтованих і більш інклюзивних механізмів публічного урядування в процес корпоратизації великих державних підприємств України містить дуже значний потенціал для залучення інвестицій в Україну після війни і взагалі для підвищення їх ефективності, прибутковості, та конкурентоспроможності. ... Автор довів, що впровадження перспективної системи динамічного ціннісного оцінювання на основі штучного інтелекту у державних корпораціях транспортної галузі України у 2024-2027 роках вимагає комплексного підходу, що включає розробку нормативної бази, етичних стандартів, створення міжвідомчих робочих груп та забезпечення фінансування. Ключовими аспектами є прозорість процесів, захист даних та підвищення кваліфікації персоналу. Пілотні проекти на ключових підприємствах, таких як АТ «Укрзалізниця» та ДП «Адміністрація морських портів України», дозволять демонструвати переваги нової системи, а інтеграція з національними стратегіями розвитку та залучення стейкхолдерів забезпечить довгострокову стійкість та ефективність впровадження.
Науковий керівник: Дунаєв Ігор Володимирович, доктор наук з державного управління, професор кафедри економічної політики та менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES; публічне урядування; механізм публічного управління; корпоратизація; транспортна галузь; державні підприємства; залізничні корпорації; ціннісно-орієнтоване управління; цифрові технології; суспільна цінність; післявоєнне відновлення; інвестиції