Психологічні особливості стрес-долаючої поведінки у батьків дітей з особливими потребами - Велика, К. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню психологічних особливостей стрес-долаючої поведінки у батьків дітей з особливими потребами. У теоретичному розділі проаналізовано поняття стресу, основні наукові підходи до його розуміння, класифікацію стресу та чинники, що впливають на його переживання. Значну увагу приділено копінг-стратегіям, їх класифікації та ефективності, а також розглянуто особливості прояву стресу у батьків дітей з особливими потребами. У практичному розділі здійснено емпіричне дослідження за допомогою Копінг-тесту Р. Лазаруса та шкали сприйнятого стресу PSS. Вибірка складалася з 60 респондентів – по 30 батьків дітей з особливими потребами та без них. Проведено порівняльний аналіз копінг-стратегій та рівня суб’єктивного стресу у досліджуваних групах. Результатом аналізу стало виявлення того, що батьки дітей з особливими потребами частіше використовують стратегії уникнення та пошуку соціальної підтримки, що супроводжується вищим рівнем сприйнятого стресу. Натомість батьки дітей без особливих потреб орієнтуються на активне вирішення проблем. Отримані результати підтверджують гіпотезу дослідження та вказують на необхідність психологічної підтримки батьків дітей з ОПП з метою розвитку адаптивних копінг-стратегій.

The qualification thesis is devoted to the study of the psychological features of coping behavior in parents of children with special needs. The theoretical section analyzes the concept of stress, key scientific approaches to its understanding, the classification of stress, and the factors influencing its perception. Particular attention is paid to coping strategies, their classification and effectiveness, as well as the specific manifestations of stress in parents of children with special needs. The practical section presents an empirical study conducted using R. Lazarus's Coping Test and the Perceived Stress Scale (PSS). The sample consisted of 60 respondents — 30 parents of children with special needs and 30 parents of children without developmental disorders. A comparative analysis of coping strategies and perceived stress levels between the two groups was conducted. The results revealed that parents of children with special needs more often use avoidance strategies and seek social support, which is accompanied by a higher level of perceived stress. In contrast, parents of children without special needs tend to apply problem-solving strategies. The findings confirm the research hypothesis and indicate the need for psychological support for parents of children with special needs to foster the development of adaptive coping strategies.
Psychological Features of Coping Behavior in Parents of Children with Special Needs
Керівник роботи: Харченко Андрій Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психологічного консультування і психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; стрес; копінг-стратегії; батьки; діти з особливими потребами; психологічне благополуччя; стрес-долаюча поведінка; stress; coping strategies; parents; children with special needs; psychological well-being; coping behavior