Стратегічні пріоритети розвитку сільського зеленого туризму в Харківській області в повоєнний час - Моргуненко, Олена Вячеславівна; Morhunenko, O. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню теоретичних, методичних та практичних аспектів розвитку сільського зеленого туризму в Україні, зокрема на прикладі Харківської області. У роботі проведено аналіз забезпечення регіону агротуристичними ресурсами, досліджено еколого-економічну складову розвитку та сформульовано стратегічні напрями відновлення галузі в повоєнний період. Розроблено програму підтримки сільського зеленого туризму, спрямовану на розвиток туристичного потенціалу Харківщини через підтримку малих господарств, фермерських об’єктів і культурних ініціатив. Особливу увагу приділено впровадженню цифрових технологій, які трансформують модель виробництва агротуристичної продукції, стимулюють створення агротуристичних кластерів, розвиток електронної торгівлі та поширення інновацій у сільське господарство. Це сприятиме економічному розвитку сільських районів, підвищенню рівня життя місцевого населення та посиленню конкурентоспроможності регіону на національному і міжнародному туристичному ринку.

The master's thesis is devoted to the study of theoretical, methodological and practical aspects of the development of rural green tourism in Ukraine, in particular, on the example of the Kharkiv region. The work analyzes the provision of the region with agritourism resources, examines the ecological and economic component of development, and formulates strategic directions for the restoration of the industry in the postwar period. A program of support for rural green tourism aimed at developing the tourism potential of Kharkiv region through the support of small farms, farm facilities and cultural initiatives has been developed. Particular attention is paid to the introduction of digital technologies that transform the model of agritourism production, stimulate the creation of agritourism clusters, the development of e-commerce and the spread of innovations in agriculture. This will contribute to the economic development of rural areas, improve the living standards of the local population, and strengthen the region's competitiveness in the national and international tourism market.
Strategic priorities for the development of rural green tourism in the Kharkiv region in the postwar period
Керівник: Гапоненко Ганна Ігорівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу
Keywords: SOCIAL SCIENCES; сільській зелений туризм; Харківська область; сільський зелений туризм в Україні; впровадження цифрових технологій; сільське господарство