Исследование сквозной пористости в плёнках свинца на аморфной углеродной подложке - Сухов, В.Н.; Дукаров, С.В.; Чурилов, И.Г.; Петрушенко, С.И.; Павлов, А.В. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2011)
Приводятся результаты исследования сквозной пористости в плёнках свинца напыленных на углеродные подложки. Определена энергия активации поверхностной самодиффузии в плёнках свинца и установлено, что нагрев плёнок, приводит к экспоненциальному увеличению среднего размера сквозных пор и не приводит к увеличению их концентрации, которая не зависит от температуры вплоть до температуры плавления. Показано, что для плёнок толщиной более 500 нм процессы объединения пор вплоть до температур плавления не наблюдаются. Наведено результати дослідження наскрізної пористості у плівках свинцю, конденсованих на вуглецеві аморфні підкладки. Визначена енергія активації самодифузії у плівках свинцю, та встановлено, що нагрів та відпал плівок, призводить до експоненціального зростання середнього розміру наскрізних пор, однак не призводить до збільшення їх концентрації, що залишається незмінною навіть до температури плавлення. Встановлено, що для плівок, товщина яких перевищує 500 нм об’єднання пор до температури плавлення не спостерігається. The results of study through porosity of the vacuum deposited Pb ﬁ lms on carbon substrate. We found the activation energy of surface self-diffusion in the ﬁlms of Pb. It has been demonstrated that in annealed ﬁlms did not increase the concentration of through pores. The process of combining individual pores up to the melting temperatures are not observed, for ﬁ lms thicker than 500 nm.
Keywords: Thin films; activation energy; self-diffusion; pore