Проблема патріотичного виховання українців у публіцистиці Гната Хоткевича - Лаврик, О.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011)
Стаття присвячена аналізу проблеми патріотичного виховання в публіцистиці Г. Хоткевича. Крізь призму морально-етичного, екзистенційного та філософського пластів буття українців розглянуто тлумачення публіцистом поняття «патріотизм», визначення його головних критеріїв, внутрішніх суперечностей, взаємозв’язку з національним самовизначенням, національною ідеєю тощо. Особлива увага зосереджена на працях Г. Хоткевича про необхідність прилучення масового читача до пізнання й осмислення складних фактів рідної мови, культури, історії. Статья посвящена анализу проблемы патриотического воспитания в публицистике Г. Хоткевича. Сквозь призму морально-этического, экзистенциального и философского пластов бытия украинцев рассмотрено толкование публицистом понятия «патриотизм», определение его главных критериев, внутренних противоречий, взаимосвязи с национальным самоопределением, национальной идеей и т. п. Особое внимание сосредоточено на работах Г. Хоткевича о необходимости приобщения массового читателя к познанию и осмыслению сложных фактов родного языка, культуры, истории. The article is dedicated to the problem of patriotic education in G. Hotkevicha’s publicism. Through a prism of morally-ethical, existential and philosophical layers of life of Ukrainians interpretation by the publicist of concept "patriotism", definition of its main criteria, internal contradictions is considered, interrelations with national self-determination, national idea, etc. The special attention is concentrated to G. Hotkevicha’s works about necessity of familiarizing of the mass reader to knowledge and judgement of the difficult facts of a native language, culture, history.
Лаврик Оксана Василівна – кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Keywords: публіцистика; патріотизм; національна ідея; publicism; patriotism; national idea