Внешнеполитический фактор в истории кризиса III века в Римской империи - Сергеев, И.П. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2002)
У статті розглядається питання про роль зовнішньополітичного фактору в історії кризи III століття в Римській імперії. На думку автора, цей фактор сприяв поглибленню суперечностей у збройних силах імперії та послабленню підтримки імператорів з боку армії, тобто мав велике значення у визріванні даної кризи. Напружена ситуація на кордонах римських володінь створювала сприятливі умови для спроб узурпації імператорської влади, відволікала увагу правителів Римської імперії від вирішення питань відновлення політичної стабільності в державі, отже, позначалась на тривалості кризи III століття. Щоб успішно боротися зі вторгненнями варварів в імперію і в той же час запобігти спроб узурпації імператорського престолу воєначальниками, Діоклетиан був змушений піти на утворення нової системи державної влади – тетрархії. Таким чином, зовнішньополітичний фактор вплинув і на спосіб виводу імперії із кризового стану.
Keywords: Римская империя; кризис III века; внешнеполитический фактор