Концепти «жити», «життя» як об’єкт сучасних лінгвістичних досліджень - Бобро, М.П. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2013)
У статті розглянуто стан вивчення концептів «жити», «життя» у сучасних гуманітарних науках, передусім у лінгвістиці та етнолінгвістиці. Виявлено й схарактеризовано основні напрямки та методику аналізу концептів, звернуто увагу на їх етнокультурну маркованість та особливості вербальної маніфестації у різних мовах. Узагальнено досвід структурування концептів на ядро та периферію. Накреслено перспективи наукового дослідження концептів «жити», «життя» на матеріалі української мови в синхронічному та діахронічному аспектах. The article considers the condition of the concepts «live», «life» in modern Humanities, first of all in linguistics and ethnolinguistics. Main trends and methods of the concepts analysis are defined and characterized, attention is paid to their ethnocultural markedness and peculiarities of their verbal manifestation in different languages. The experience of structuring the concepts into their core and periphery is summarized. Prospects of scientific study of the concepts «to live», «life» in the Ukrainian language in synchronic and diachronic aspects are outlined.
The concepts «to live», «life» as an object of modern linguistic studies
Бобро Марія Павлівна, ст. викладач кафедри загального та прикладного мовознавства Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: концепт; лінгвокультурологія; мовна картина світу; семантичне поле; лексико-семантична група; concept; cultural linguistics; linguistic worldimage; semantic field; lexical-semantic group