Дискурс як когнітивно-комунікативна подія - Морозова, О.І. (Волинський національниій університет імені Лесі Українки, 2010)
У статті систематизовано лінгвістичні підходи до визначення змісту терміну «дискурс» відповідно до розуміння природи контексту, якій може бути вербальним, ситуаційним або культурним. Ситуаційний контекст може вивчатися у статиці або динаміці, як конкретний або типовий. При статичному розумінні дискурс концептуалізується як дискретний об’єкт, що є результатом розумово-комунікативної діяльності людини, а при діяльнісному тлумаченні – як когнітивно-комунікативна подія, інтеракційний процес. В останньому випадку у фокусі уваги опиняються стратегії, ефекти тощо, а дискурсна взаємодія суб’єктів структурується за допомогою моделей ризоморфного типу.
Дискурс как когнитивно-коммуникативное событие
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Linguistic subjects::Linguistics