Аналіз ефективності авторських методик навчання іноземної мови дорослих - Бабенко, Данило Володимирович; Babenko, D. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Рівень мотивації дорослих у процесі вивчення іноземних мов є складним у підтриманні та індивідуальним. Особисті цілі, прагнення до самореалізації та бажання самовдосконалюватися стимулюють внутрішнє зацікавлення навчанням, тоді як професійна мотивація спрямована на розширення кар’єрних можливостей, підвищення кваліфікації та конкурентоспроможності на ринку праці. Соціокультурні чинники, включаючи прагнення до міжкультурного спілкування та активної участі у глобальних соціальних та економічних процесах, визначають додаткові стимули для навчання. Сучасні тенденції, такі як використання віртуальної та доповненої реальності, а також елементи гейміфікації, створюють додаткові стимули для активної участі дорослих у навчальному процесі. Авторські методики вивчення іноземних мов є важливим та ефективним інструментом сучасної педагогіки, орієнтованим на потреби дорослих учнів. Вони охоплюють різноманітні аспекти навчання: розвиток комунікативних компетенцій, врахування соціокультурного та міжкультурного контексту, застосування цифрових ресурсів та інтерактивних платформ. Методика Георгія Шехтера робить акцент на комунікативній взаємодії та розвитку навичок природного мовлення, Методика Берліца базується на повному зануренні у мовне середовище та відмові від перекладу рідною мовою, а Техніка Фелікса Франка побудована на поступовому читанні та розширенні словникового запасу через контекст і асоціативне мислення. Методики демонструють високі результати при інтеграції традиційних підходів із цифровими інструментами, активному залученні студентів у навчальний процес та врахуванні їхніх психологічних і мотиваційних характеристик. Раціональне поєднання цих елементів забезпечує комплексний розвиток мовних компетенцій, формує адаптоване, цікаве та продуктивне середовище для навчання та сприяє максимальному засвоєнню знань і навичок дорослими студентами. Крім того, використання авторських методик вивчення іноземних мов на ринку освітніх послуг України є не лише актуальним, але й перспективним напрямом розвитку освітньої сфери. Зростаючий попит на такі методики свідчить про їхню ефективність, прийнятність та здатність задовольняти потреби сучасних студентів. Аналіз тенденцій їх застосування демонструє поступове вдосконалення освітнього процесу, активну готовність навчальних закладів до впровадження інновацій та адаптації до сучасних вимог ринку. Найвищу ефективність демонструє саме комплексний підхід до навчання іноземної мови дорослих, який поєднує психологічну підтримку, природне спілкування та когнітивну роботу з текстом.

The object of the research is author’s methods for teaching foreign languages to adults, and the subject is their effectiveness in improving learning outcomes. The main goal is to analyze three methods - Georgy Shekhter’s communicative approach, Maximilian Berlitz’s immersion method, and Ilya Frank’s reading technique - and to evaluate their usefulness for adult learners. Shekhter focuses on communication and natural speech, Berlitz on full language immersion without translation, and Frank on gradual reading and vocabulary expansion through context and associations. The research tasks include studying adult learners’ psychological and physiological traits, identifying motivational factors, defining the concept of “author’s methodology,” analyzing and comparing methods, and assessing their effectiveness. Adults are typically responsible, independent, and goal-oriented learners. Their maturity and self-awareness allow them to organize and plan their learning effectively. Motivation is complex and individual: some are driven by personal goals like self-development, others by career growth, and many are influenced by social and cultural factors such as the desire for international communication. Modern trends like gamification, virtual and augmented reality, and interactive digital platforms further enhance motivation and engagement. The analysis confirms that author’s methods are flexible and effective. Shekhter’s method develops communication skills through dialogue, Berlitz’s method promotes thinking directly in the foreign language, and Frank’s method expands vocabulary and understanding through reading and context. These methods support communication, cultural awareness, and active practice. Their effectiveness depends on adapting them to learners’ individual characteristics. Combining traditional teaching with digital tools and interactive learning maximizes results.
Analysis of the Effectiveness of Proprietary Methods of Teaching a Foreign Language to Adults
Керівник роботи: Власова Валерія Павлівна, доктор філософії, доцент кафедри англійської філології та методики викладання іноземної мови
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Linguistic subjects::Language technology; авторські методики; ефективність навчальних методик; навчання дорослих; навчання іноземної мови; освітні послуги; proprietary methods; teaching methods effectiveness; teaching adults; foreign language teaching; educational services