Арт-терапія, як засіб подолання емоційної напруги у підлітковому віці - Бабенко, Анна Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження: емоційна напруга у підлітків в умовах воєнного стану. Предмет дослідження: особливості застосування арт-терапії як засобу подолання емоційної напруги у підлітків. Мета дослідження: виявити ефективність арт-терапії у зниженні емоційної напруги у підлітків в умовах воєнного стану та розробити рекомендації щодо її використання у психологічній практиці. Відповідно до мети, визначено наступні завдання дослідження: 1. Проаналізувати теоретичні підходи до вивчення емоційної напруги та арт-терапії у психологічній літературі. 2. Визначити особливості прояву емоційної напруги у підлітків в умовах воєнного стану. 3. Провести емпіричне дослідження ефективності арт-терапії у зниженні емоційної напруги у підлітків. 4. Розробити практичні рекомендації щодо застосування арт-терапії для подолання емоційної напруги у підлітків. Практичне значення дослідження. Результати дослідження можуть бути використані практичними психологами, педагогами та арт-терапевтами для розробки та впровадження програм психологічної підтримки підлітків. Рекомендації, розроблені за підсумками роботи, сприятимуть зниженню емоційної напруги, підвищенню психологічної стійкості та покращенню емоційного благополуччя підлітків. Отримані дані можуть бути застосовані в освітніх закладах для створення сприятливого психологічного середовища.

Object of research: emotional stress in adolescents under martial law. Subject of research: features of the use of art therapy as a means of overcoming emotional stress in adolescents. Purpose of research: to identify the effectiveness of art therapy in reducing emotional stress in adolescents under martial law and to develop recommendations for its use in psychological practice. In accordance with the purpose, the following research tasks were defined: 1. To analyze theoretical approaches to the study of emotional stress and art therapy in psychological literature. 2. To determine the features of the manifestation of emotional stress in adolescents under martial law. 3. To conduct an empirical study of the effectiveness of art therapy in reducing emotional stress in adolescents. 4. To develop practical recommendations for the use of art therapy to overcome emotional stress in adolescents. Practical significance of the study. The results of the study can be used by practical psychologists, teachers and art therapists to develop and implement psychological support programs for adolescents. The recommendations developed based on the results of the work will contribute to reducing emotional stress, increasing psychological resilience and improving the emotional well-being of adolescents.The data obtained can be applied in educational institutions to create a favorable psychological environment.
Керівник: Фальова Олена Євгенівна, доктор психологічних наук, професор, професор кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; Арт-терапія; емоції; підлітки; art therapy; emotions; teenagers