Вплив гідродинамічних мод на коливання тіл у надплинних розчинах ³He–⁴He - Геращенко, Надія Олексіївна; Herashchenko, N. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дисертацію присвячено дослідженню повного набору гідродинамічних мод у чистому гелії та у надплинних розчинах ³He–⁴He та їх впливу на розповсюдження тепла та коливання тіл, що занурені в гелій. В ході аналізу були знайдені зв’язки між амплітудами коливань температури та концентрації в цих хвилях, а також визначено їхні відносні інтенсивності. Це дало змогу сформулювати фізичне пояснення додаткових механізмів ослаблення коливань камертона в надплинних розчинах, що спостерігалися в експериментальних дослідженнях. Отримані результати відіграють важливу роль для подальшого розуміння механізмів взаємодії акустичних резонансних систем із квантовими рідинами та можуть бути корисними для розробки нових методів прецизійних вимірювань у низькотемпературних фізичних системах.

The dissertation is devoted to the study of the full set of hydrodynamic modes in pure helium and in superfluid ³He – ⁴He solutions and their influence on heat transfer and oscillations of bodies immersed in helium. During the analysis, relationships between the amplitudes of temperature and concentration oscillations in these waves were found, as well as their relative intensities. This allowed formulating a physical explanation of additional mechanisms of attenuation of tuning fork oscillations in superfluid solutions observed in experimental studies. The obtained results play an important role in further understanding the mechanisms of interaction of acoustic resonance systems with quantum fluids and may be useful for the development of new methods for precision measurements in low–temperature physical systems.
Influence of Hydrodynamic Modes on the Oscillations of Bodies in Superfluid ³He–⁴He
Науковий керівник: Нємченко Костянтин Едуардович, доктор фізико-математичних наук, професор кафедри комп’ютерної фізики Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; теорія конденсованих середовищ; низькі температури; квантові кристали та рідини; коливання тіл і рідин; надплинні розчини; звуки; фазові переходи; дифузія; condensed matter theory; low temperatures; quantum crystals and liquids; oscillations of bodies and liquids; superfluid mixtures; sounds; phase transitions; diffusion