Управління персоналом підприємства в умовах цифрової економіки - Балог, Юлія Анатоліївна; Baloh, Y. A. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі досліджено теоретичні та практичні аспекти формування ефективної системи управління персоналом на промисловому підприємстві в умовах цифрової трансформації економіки. Обґрунтовано роль кадрового потенціалу у забезпеченні конкурентоспроможності підприємства та визначено основні напрями вдосконалення організаційно-економічного механізму управління людськими ресурсами. Проведено аналіз організаційно-економічного стану, кадрового складу та системи управління персоналом ТОВ «ХАРКІВХОЛОДМАШ». Виявлено ключові проблеми: неефективний розподіл праці у відділі основного виробництва, низький рівень задоволеності оплатою праці, плинність кадрів, старіння персоналу та перевантаженість кадрової служби. Розроблено пропозиції щодо оптимізації системи розподілу праці за принципами ощадливого виробництва, удосконалення механізму управління персоналом, запровадження бально-коефіцієнтної оцінки компетенцій працівників та підвищення ролі навчання у підготовці кадрів. Проведено економічне обґрунтування ефективності запропонованих заходів, яке засвідчило зростання чистого доходу на 1,4 % і високу рентабельність інвестицій у навчання персоналу. Розглянуто соціально-психологічні аспекти цифровізації HR-процесів і розроблено рекомендації щодо формування цифрової культури персоналу.

The diploma thesis investigates the theoretical and practical aspects of forming an effective personnel management system at an industrial enterprise under conditions of digital transformation. The role of human capital in ensuring the competitiveness of an enterprise is substantiated, and the main directions for improving the organizational and economic mechanism of personnel management are identified. An analysis of the organizational and economic development, personnel structure, and human resource management system of KharkivKholodMash LLC was carried out. The research revealed key problems, including an inefficient labor division system in the main production department, a low level of employee satisfaction with remuneration, high staff turnover, workforce aging, and overload of the HR department. Proposals were developed to optimize the labor distribution system based on lean production principles, to improve the personnel management mechanism, and to introduce a score–coefficient method for assessing employee competencies. The importance of professional development and continuous training was emphasized. The economic efficiency assessment proved that the proposed measures would increase the company’s net income by 1.4% and ensure a return on training investment of over 5000%, confirming the high profitability of human resource development. Social and psychological aspects of digitalization in HR management were analyzed, and practical ecommendations were formulated to foster digital culture and enhance employee motivation and engagement.
Human resource management in the digital economy
Керівник: Чобіток Вікторія Іванівна, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри маркетингу та торговельного підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; управління персоналом; кадровий потенціал; система мотивації; ощадливе виробництво; цифровізація; економічна ефективність; ТОВ «ХАРКІВХОЛОДМАШ»; personnel management; human capital; motivation system; lean production; digitalization; economic efficiency; KharkivKholodMash LLC