Політичний діалог як чинник консолідації українського суспільства - Денисюк, Анастасія Валентинівна; Denysiuk, A.V. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Дисертаційна робота присвячена комплексному теоретико-прикладному дослідженню політичного діалогу як на рівні політологічної рефлексії, так і в межах найбільш актуального для нього проблемного поля і завдань консолідації українського суспільства. Вибір теми зумовлений новою суспільно-політичною потребою у ефективному політичному діалозі, що викликано необхідністю демократизації суспільства, у побудові взаємодії на основі довіри і спільних цінностей між суб’єктами політики, владної елітою і громадянським суспільством в умовах широкомасштабного воєнного конфлікту між Російською Федерацією і Україною. Доведено, що розвиток інформаційно-комунікативних технологій сприяв появі нових діалогових форм. Проаналізовано їх переваги та ризики в політичному просторі. Вивчення феномену політичного діалогу дозволило поглибити знання про закономірності політичного вибору, формування національної ідентичності, побудову цивілізованої комунікації на різних рівнях взаємодії та оцінити ефективність діяльності суб’єктів політики. Тому діалог досліджено як механізм, чинник і процес у площині політичної комунікації.

The dissertation is devoted to a comprehensive theoretical and applied study of political dialogue both at the level of political science reflection and within the framework of the most relevant problem field and the tasks of consolidating Ukrainian society. The choice of the topic is determined by the new socio-political need for effective political dialogue, which is caused by the need to democratize society, to build interaction based on trust and common values between political actors, the ruling elite and civil society in the context of a largescale military conflict between the Russian Federation and Ukraine. It is proved that the development of information and communication technologies has contributed to the emergence of new forms of dialogue. Their advantages and risks in the political space are analyzed. The study of the phenomenon of political dialogue allowed to deepen knowledge about the patterns of political choice, the formation of national identity, the construction of civilized communication at different levels of interaction and to assess the effectiveness of political actors. Therefore, the dialogue is investigated as a mechanism, factor and process in the field of political communication.
Political Dialogue as a Factor of Consolidation of Ukrainian Society
Кваліфікаційна наукова праця на здобуття ступеня доктора філософії
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; політичний діалог; політична консолідація; національна ідентичність; політична культура; політичні технології; інформаційний простір; дипломатія; лобізм; електронна демократія; політичні режими; політичний конфлікт; громадянське суспільство; демократія; політичне управління; вибори; political dialogue; political consolidation; national identity; political culture; political technologies; information space; diplomacy; lobbying; e-democracy; political regimes; political conflict; civil society; democracy; political governance; elections