Особливості розподілу забруднюючих речовин у підсистемах річкового басейну - Крайнюков, Олексій Миколайович; Жолткевич, Григорій Миколайович; Доля, Григорій Миколайович (Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна, 2009)
Наведено основні результати дослідження особливостей розповсюдження та перерозподілу забруднюючих речовин у межах різних підсистем басейнової геосистеми на прикладі вуглеводневого забруднення компонентів природного середовища (грунтів, поверхневих та підземних вод) на нафтогазоносній території Харківської області. Встановлено, що визначальну роль у розподілі нафтопродуктів у межах різних підсистем (долинній, схиловій та вододільній) басейнової геосистеми відіграє специфіка її будови, яка обумовлює процеси накопичення забруднюючих речовин у місцевостях заплав та балково-долинній за рахунок їх міграції із місцевостей, що розташовані на більш високих гіпсометричних рівнях.
Keywords: басейнова геосистема; долинна, схилова, вододільна підсистеми; місцевість; грунт; поверхневі води; підземні води; нафтопродукт; розподіл забруднюючих речовин