Застосування закордонного досвіду в реформуванні публічної служби в Україні - Лихван, Анастасія Сергіївна; Lykhvan, A. S. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Розкрито сутність публічної служби, її принципи, функціональне наповнення та структурну організацію, що дозволило визначити її фундаментальну роль у забезпеченні ефективного, підзвітного та демократичного врядування. Проаналізовано етапи становлення та реформування публічної служби в Україні, Проведено порівняльний аналіз моделей кадрової політики Франції, Німеччини, Польщі та Естонії. Визначено конкретні інструменти, що можуть бути адаптовані в Україні. Запропоновані шляхи адаптації європейських підходів до національної системи публічної служби, що включають впровадження компетентнісних моделей, удосконалення професійного навчання, розширення системи внутрішньої мобільності кадрів, цифровізацію HR-процесів, посилення інституційної спроможності органів влади, стандартизацію процедур добору та оцінювання службовців, формування етичної культури та підвищення прозорості діяльності органів публічної влади. Особливу увагу приділено етичній поведінці службовців, дотриманню принципів доброчесності, політичної нейтральності та підзвітності, що є невід’ємними складовими європейських стандартів. Сформульовані практичні рекомендації спрямовані на оновлення системи кадрового управління, підвищення професіоналізму службовців, розбудову інституційної спроможності органів влади та вдосконалення нормативно- правових механізмів. Впровадження цих заходів дозволить забезпечити стабільність функціонування системи публічної служби, підвищити її ефективність, зміцнити довіру громадян і створити сучасну модель державного управління, орієнтовану на результат та служіння суспільству. У роботі окреслено перспективи подальших наукових розвідок, пов’язаних з поглибленням досліджень у сфері адаптації європейських та світових практик реформування публічної служби, розвитку кадрового потенціалу та впровадження сучасних підходів до управління людськими ресурсами в публічному секторі.
Application of foreign experience in the reform of public service in Ukraine
Науковий керівник роботи: Олешко Олексій Миколайович, кандидат наук з державного управління, доцент, доцент кафедри публічного управління та державної служби
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Public sector research; публічна служба; закордонний досвід; ефективність публічного управління; реформування