Психологічні особливості міжособистісної комунікації з партнером у жінок з різними типами акцентуацій характеру - Єфременко, І. В. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню зв’язку типів акцентуацій характеру з показниками міжособистісної комунікації у романтичних стосунках. У дослідженні взяли участь 115 жінок 21–35 років, які перебувають у стосунках тривалістю 1–3 роки. За результатами встановлено, що педантичний тип вирізняється більшою домінантністю у взаємодії, тоді як за дружністю групи істотно не відрізняються. Також виявлено характерні комунікативні патерни: для тривожного типу — підвищена «вимога (учасниці)» та тенденція до «взаємного уникання», для педантичного — більш виражений «відхід (учасниці)». При цьому показник «взаємна конструктивність» між групами істотно не різниться, що вказує на потенційну можливість конструктивного діалогу за належної організації спілкування. Додатково засвідчено, що загальна задоволеність стосунками нижча у тривожної групи порівняно з педантичною (у т.ч. за часткою високої задоволеності), а зв’язки задоволеності зі стилями прихильності та конфліктними патернами пояснюють частину міжгрупових відмінностей.

The thesis examines the relationship between types of character accentuation and indicators of interpersonal communicationin romantic relationships. The study in volved 115 women aged 21–35 who were in relationships lasting1–3years.The results show that the pedantic type is characterized by greater dominance ininteraction,where as the groups do not differ significantly in friendliness. Characteristic communicative patterns wer also identified: for the anxious type—elevated “demand (participant)” and a tendency toward “mutual avoidance”; for the pedantic type—a more pronounced “with drawal (participant)”. At the same time, the “mutual constructiveness” indicator does not differ significantly between the groups, indicating the potential for constructive dialogue given proper organization of communication. Additionally, overall relationship satisfaction is lower in the anxious group compared with the pedantic group (including by the share reporting high satisfaction), and the associations of satisfaction with attachment styles and conflict patterns account for part of the between-group differences.
Керівник роботи: Харченко Андрій Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психологічного консультування та психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; міжособистісна комунікація; акцентуації характеру; інтерперсональні стилі; комунікативні патерни; «вимога»; «відхід»; прихильність; задоволеність стосунками; interpersonal communication; character accentuation; interpersonal styles; communication patterns; “demand”; “withdrawal”; attachment; relationship satisfaction