Особливості просторового розподілу валових і рухомих форм важких металів у ґрунтах великого міста (на прикладі м. Харків) - Tітенко, Г.В. (Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна, 2008)
Оптимізація просторової організації системи великого міста передбачає обов'язкове урахування екологічної складової. Шляхом реалізації цього є визначення грунтово-геохімічних особливостей забруднення важкими металами. Визначено особливості утворення контрастних аномалій важких металів та умови їх переходу з валової до рухомих форм.
Keywords: важкі метали; міські ґрунти; типи забруднення грунтів; просторове зонування; кластерний аналіз