Особливості національної ідентичності українців різного віку - Пересипко, Анастасія Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена вивченню особливості національної ідентичності українців різного віку. Задля цього в теоретичному розділі розглянуто теоретичні відомості стосовно феномену та чинників формування національної ідентичності, описано вікові особливості формування національної ідентичності українців різних вікових груп. Проведено емпіричне дослідження, для визначення рівня сформованості національної ідентичності, визначення особливостей почуттів щодо етнічної належності та визначення особливості національної ідентичності українців різного віку. Для цього було використано три психодіагностичні методики: тест «Хто я?» (М. Куна і Т. Макпартленда), шкалу експрес-оцінки почуттів щодо етнічної належності (Н. М. Лєбєдєва) та авторський опитувальник на визначення рівня національної ідентичності. Результати аналізу вказали на підстави стверджувати, що національна ідентичність є стійкою характеристикою українського суспільства, а сучасні виклики та історичні події сприяють її збереженню та посиленню в усіх вікових групах.

The qualification work is devoted to the study of the peculiarities of the national identity of Ukrainians of different ages. To this end, the theoretical section reviews theoretical information on the phenomenon and factors of national identity formation, describes the age-specific features of the formation of the national identity of Ukrainians of different age groups. An empirical study was conducted to determine the level of formation of national identity, to determine the peculiarities of feelings about ethnicity and to determine the peculiarities of national identity of Ukrainians of different ages. For this purpose, three psychodiagnostic methods were used: the “Who am I?” test (M. Kuhn and T. McPartland), the scale of express evaluation of feelings about ethnicity (N.M. Lebedeva) and the author's questionnaire to determine the level of national identity. The results of the analysis indicate that national identity is a stable characteristic of Ukrainian society, and modern challenges and historical events contribute to its preservation and strengthening in all age groups.
Peculiarities of national identity of Ukrainians of different ages
Керівник роботи: Барінова Наталія Вікторівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; національна ідентичність; вікові особливості; етнічна належність; формування ідентичності; самосприйняття; national identity; age peculiarities; ethnicity; identity formation; selfperception