Міжнародні спортивні змагання: аналіз наслідків для економіки країни - Стародубцев, Даніїл Дмитрович; Starodubtsev, D. D. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Розкрито сутність міжнародних спортивних змагань як мега-подій, що впливають на соціальну, культурну, політичну, економічну та іміджеву сфери країни-господарки. Проаналізовано класифікацію змагань, їх функції та економічні наслідки, включаючи позитивні (зростання ВВП, туризм, інвестиції) та негативні (перевищення витрат, борги) ефекти. На прикладі Євро-2012 в Україні оцінено мультиплікаторний ефект, регіональний розподіл та довгостроковий вплив на інфраструктуру й зайнятість. Запропоновано перспективи подальших досліджень: удосконалення економіко-математичних моделей, регіональний аналіз, соціальний вимір, сталість та бенчмаркінг.

The essence of international sports competitions as mega-events influencing the social, cultural, political, economic, and image spheres of the host country is revealed. The classification of competitions, their functions, and economic consequences, including positive (GDP growth, tourism, investments) and negative (cost overruns, debts) effects, are analyzed. Using the example of Euro-2012 in Ukraine, the multiplier effect, regional distribution, and long-term impact on infrastructure and employment are evaluated. Prospects for further research are proposed: improvement of economic-mathematical models, regional analysis, social dimension, sustainability, and benchmarking.
International sports competitions: analysis of consequences for the country's economyy
Керівник: Меркулова Тамара Вікторівна, доктор економічних наук, професор кафедри економічної кібернетики та прикладної економіки
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; спортивні змагання; економічні наслідки; мультиплікаторний ефект; туризм; інвестиції; інфраструктура; імідж країни; sports competitions; economic consequences; multiplier effect; tourism; investments; infrastructure; country image