Синтез та фізичні властивості магнітної біокераміки на основі фосфатів кальці - Усенко, Дмитро Олексійович; Usenko, D. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою дипломної роботи було одержати магнітну біокераміку, біоактивною компонентою якої є гідроксиапатит, а магнітною - нанорозмірні частинки магнетита, а також вивчити вплив атмосфери спікання на фізичні властивості композитної кераміки й виявити оптимальні умови для одержання біокераміки з високими магнітними характеристиками. Інтерес до вивчення фізичних властивостей магнітної біокераміки на основі фосфатів кальцію обумовлений, перш за все, можливістю використання таких речовин у біомедичних застосуваннях, зокрема, для гіпертермічного лікування онкологічних захворювань кісток.

The aim of the thesis was to obtain magnetic bioceramics, the bioactive component of which is hydroxyapatite, and the magnetic component is nanosized magnetite particles, as well as to study the influence of the sintering atmosphere on the physical properties of composite ceramics and to identify optimal conditions for obtaining bioceramics with high magnetic characteristics. Interest in studying the physical properties of magnetic bioceramics based on calcium phosphates is due, first of all, to the possibility of using such substances in biomedical applications, in particular, for hyperthermic treatment of bone cancer.
Synthesis and physical properties of magnetic bioceramics based on calcium phosphates
Науковий керiвник: Ткаченко Микола Васильович, кандидат фiзико-математичних наук, доцент кафедри твердого тіла
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; фосфати кальцію; синтез; частинки магнетиту; магнітна біокераміка; магнітні властивості; атмосфера спікання; calcium phosphates; synthesis; magnetite particles; magnetic bioceramics; magnetic properties; sintering atmosphere