Харьков и личная библиотека Стефана Яворского - Кононенко, Ирина Ивановна; Кононенко, Iрина Iванiвна (Київ : ТОВ «НВП "Ідея"», 2005)
Митрополит Стефа́н (в миру Симеон Иванович Яворский; в унии Станислав) (1658 – 1722) принадлежит к деятелям отечественной духовной культуры, являющимся основателями профессиональной философской науки. Его деятельность оставила заметный след во многих областях культурной жизни украинского и русского народов XVII – XVIII веков. Он собрал богатую библиотеку, которая по объему занимала шестое место среди библиотек частных лиц России того времени. Свою библиотеку С. Яворский завещал основанному им Нежинскому монастырю, но из-за невостребованности, она вскоре была переправлена в Харьковский коллегиум ... К 1975 году в ЦНБ Харьковского университета было обнаружено 245 книг из этой коллекции. В статье прослеживается история этих исследований: перемещения самой коллекции, находки и работа по выявлению книг библиотеки Яворского, составления списков и каталога коллекции, статьи и книги по ней...

Митрополит Стефан (у світі Симеон Іванович Яворський; в унії Станіслав) (1658 – 1722) належить до діячів вітчизняної духовної культури, які є засновниками професійної філософської науки. Його діяльність залишила помітний слід у багатьох сферах культурного життя українського та російського народів XVII – XVIII століть. Він зібрав багату бібліотеку, яка за обсягом посідала шосте місце серед бібліотек приватних осіб Росії на той час. Свою бібліотеку С. Яворський заповідав заснованому ним Ніжинському монастирю, але через незатребуваність вона незабаром була переправлена ​​до Харківського колегіуму... До 1975 року в ЦНБ Харківського університету було виявлено 245 книг із цієї колекції. У статті простежується історія цих досліджень: переміщення самої колекції, знахідки та робота з виявлення книг бібліотеки Яворського, складання списків та каталогу колекції, статті та книги про неї ...
Харків та особиста бібліотека Стефана Яворського
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Book and library history; Харківський колегіум; бібліотека Харківського університету; Харківский університет; екслібрис; книжковий пам'ятник; книжкові колекції; Мазманьянц Вeра Карапетoвна (1919 – 2011); Олександр Іванович Белецький (1884 — 1961); Мазманьянц Віра Карапетівна (1919 – 2011)