Психологічний аналіз взаємозалежності емпатії та внутрішньо-особистісних конфліктів у студентів різних напрямів навчання - Кацубо, Ілля Валерійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження – внутрішньо-особистісні конфлікти студентів. Предмет дослідження – взаємозв’язок емпатії та внутрішньо-особистісних конфліктів у студентів різних напрямів навчання. Мета дослідження – здійснити психологічний аналіз взаємозалежності емпатії та внутрішньо-особистісних конфліктів у студентів різних напрямів навчання. Для досягнення поставленої мети необхідно виконати такі завдання: 1. Проаналізувати теоретичні підходи до розуміння сутності емпатії в психологічній науці. 2. Розкрити зміст, структуру та види внутрішньо-особистісних конфліктів. 3. Визначити особливості прояву емпатії у студентів різних напрямів навчання. 4. Дослідити рівень та характер внутрішньо-особистісних конфліктів у студентів. 5. Виявити взаємозв’язки між показниками емпатії та рівнем внутрішньо-особистісних конфліктів. 6. Розробити психологічні рекомендації щодо розвитку емпатійності та гармонізації внутрішнього світу студентів. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів у психологічній практиці роботи зі студентами, під час проведення тренінгів емоційної компетентності, профілактики внутрішньо-особистісних конфліктів, формування гармонійної особистості, а також у психологічному супроводі та вивченні мотивації вибору професії психолога молоддю.

The object of the study is the intrapersonal conflicts of students. The subject of the study is the relationship between empathy and intrapersonal conflicts among students of different fields of study. The purpose of the study is to conduct a psychological analysis of the interdependence of empathy and intrapersonal conflicts among students from different fields of study. To achieve this goal, the following tasks must be completed: 1. To analyze theoretical approaches to understanding the essence of empathy in psychological science. 2. To reveal the content, structure, and types of intrapersonal conflicts. 3. To identify the characteristics of empathy among students from different fields of study. 4. To investigate the level and nature of intrapersonal conflicts among students. 5. To identify the relationships between empathy indicators and the level of intrapersonal conflicts. 6. To develop psychological recommendations for fostering empathy and harmonizing the inner world of students. The practical significance of the study lies in the possibility of using the obtained results in psychological practice when working with students, during emotional competence training, for the prevention of intrapersonal conflicts, and for promoting the development of a harmonious personality.
Керівник: Кучеренко Сергій Михайлович, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; внутрішньо-особистісний конфлікт; студенти; молодь; intrapersonal conflict; students; youth