Управління якістю як засіб підвищення конкурентного статусу підприємства - Бондаревський, Руслан Павлович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження є система управління якістю продукції на промисловому підприємстві. Предметом дослідження виступає процес впливу системи управління якістю на рівень конкурентоспроможності підприємства в умовах сучасного ринку. Метою кваліфікаційної роботи є розроблення та обґрунтування практичних рекомендацій щодо вдосконалення системи управління якістю на прикладі підприємства ТОВ «Бетон Комплекс Україна» як засобу підвищення його конкурентного статусу. Для реалізації поставленої мети у кваліфікаційній роботі виконані наступні завдання: розглянуто теоретичні засади управління якістю як інструменту підвищення конкурентоспроможності підприємства; проведено оцінку техніко-економічних та організаційних характеристик підприємства; здійснено аналіз діючої системи управління якістю на підприємстві та визначено її вплив на економічні результати; розроблено напрями вдосконалення системи управління якістю із використанням цифрових технологій і стандартів якості; проведено оцінку очікуваного ефекту від впровадження запропонованих змін для підвищення конкурентного статусу підприємства.

The object of research is the product quality management system at an industrial enterprise. The subject of the study is the process of influence of the quality management system on the level of competitiveness of the enterprise in the modern market. The purpose of this qualification work is to develop and justify practical recommendations for improving the quality management system using the example of Limited Liability Company «Concrete Complex Ukraine» (LLC «Concrete Complex Ukraine») as a means to enhance its competitive position. To achieve this objective, the following tasks were accomplished: the theoretical foundations of quality management as a tool for increasing enterprise competitiveness were explored; the technical, economic, and organizational characteristics of the enterprise were evaluated; the current quality management system was analyzed along with its impact on economic performance; strategic directions for improving the system using digital technologies and international quality standards were proposed; and finally, the potential outcomes of implementing the proposed improvements on the enterprise's competitive standing were assessed.
Quality management as a means of increasing the competitive status of an enterprise
Керівник роботи: Михальченко Ганна Григорівна, доктор економічних наук, кандидат з державного управління, професор кафедри економіки підприємств та менеджменту Навчально-наукового професійно-педагогічного інституту УІПА
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; управління; management; якість; quality; стандарти управління якістю; quality management standards; система управління якістю; quality management system; фінансовий стан; financial condition; витрати; costs; конкурентоспроможність; competitiveness; цифровізація; digitalization