Соціально-психологічна адаптація звільнених зі служби військовослужбовців різних родів військ - Прудкогляд, О. Ю. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дослідженні розглянуто проблему соціально-психологічноїадаптації демобілізованих військовослужбовців, яка набуває особливої актуальності в умовах тривалого воєнного стану та масового повернення учасників бойових дій до цивільного життя. Метою роботи стало виявлення особливостей соціально-психологічної адаптації осіб, звільнених зі служби, залежно від роду військ, у яких вони проходили службу. Дослідження базується на комплексному підході, що охоплює соціальний та особистісний компоненти адаптації, а також суб’єктивні показники задоволеності життям і здатності до виконання соціальних і професійних ролей. Для збору емпіричних даних використано методику соціально-психологічної адаптації Роджерса-Даймонда (в адаптації А. К. Осницького), методику діагностики міжособистісних стосунків Тімоті Лірі (в адаптації О. Білецької), шкалу задоволеності життям Е. Дінера (в адаптації Т. Грубі) та шкалу робочої та соціальної адаптації (W&SAS). У вибірку увійшли 136 демобілізованих військовослужбовців різних родів військ: піхоти, бронетанкових, артилерійських і військ протиповітряної оборони. Застосовано методи описової статистики, критерій Крускалла-Уолліса для порівняння незалежних груп та кореляційний аналіз Спірмена для встановлення зв’язку адаптаційних показників із віком.

The study addresses the problem of socio-psychological adaptation among discharged servicemen, which has become especially relevant under the conditions of prolonged warfare and the large-scale reintegration of combatants into civilian life.The aimof there search was to identify the peculiarities of socio-psychological adaptation of former servicemen depending on the military branch in which they served. The study employed a comprehensive approach encompassing both social and personal components of adaptation, as well as subjective indicators of life satisfaction and the ability to perform social and professional roles. The empirical data were obtained using the Rogers–Diamond Socio-Psychological Adaptation Method (adapted by A. Osnitsky), the Interpersonal Relations Diagnosis Methodby T. Leary (adapted by O. Biletska), the Satisfaction with Life Scale by E. Diener (adapted by T. Hrubi), and the Work and Social Adjustment Scale (W&SAS). The sample consisted of 136 discharged servicemen representing different military branches: infantry, armored, artillery, and air defense forces. Descriptive statistics, the Kruskal–Wallis test for independent samples, and Spearman’s rank correlation analysis were used to examine group differences and relationships between adaptation indicators and age.
Керівник роботи: Маєвська Наталія Анатоліївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; соціально-психологічна адаптація; демобілізовані військовослужбовці; роди військ; міжособистісні стосунки; задоволеність життям; соціальна реінтеграція; socio-psychological adaptation; discharged servicemen; military branches; interpersonal relations; life satisfaction; social reintegration