Внутрішня система правосуддя міжнародних міжурядових організацій - Фомін, Павло Вікторович (Харків: ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2021)
Дисертація присвячена комплексному дослідженню питань, що стосуються організаційно-правової основи внутрішньої системи правосуддя міжнародних міжурядових організацій (далі – ММУО). У роботі охарактеризовано становлення і розвиток внутрішньої системи правосуддя ММУО. Вказано, що створення Адміністративного трибуналу Ліги Націй було зумовлено необхідністю вирішення суперечок між співробітниками персоналу та адміністрацією організації, наділеної імунітетом від юрисдикції держав, що виникали у зв’язку з неналежним виконанням чи порушенням умов призначення і внутрішніх актів, якими було визначено порядок проходження міжнародної цивільної служби. Приділено увагу питанню реформування внутрішньої системи правосуддя ООН, зосереджено на існуючих недоліках внутрішньої системи вирішення суперечок ООН, яка існувала до 2009 року.
Keywords: гарантії; механізми захисту; міжнародна цивільна служба; міжнародні міжурядові організації; організаційно-правова основа; права людини; персонал; правосуддя; трибунал; трудові правовідносини