Мініінвазивні втручання в етапному лікуванні хворих на жовчнокам’яну хворобу, що ускладнена механічною жовтяницею - Хворостов, Євген Дмитрович; Цівенко, Олексій Іванович; Захарченко, Юрій Броніславович; Бичков, Сергій Олександрович; Гриньов, Роман Миколайович; Khvorostov, Ye. D.; Tsivenko, O. I.; Zakharchenko, Yu. B.; Bychkov, S. O.; Hrynov, R. M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2020)
Одним з найбільш загрозливих ускладнень жовчнокам’яної хвороби (ЖКХ) є механічна жовтяниця (МЖ), яка призводить до розвитку печінково-ниркової недостатності. Прогресування останньої запускає каскадний процес, що приводить до розвитку поліорганної недостатності та вкрай обтяжує стан хворих. Це потребує необхідності надання хірургічної допомоги в терміновому порядку. В роботі проаналізовано результати хірургічного лікування 386 пацієнтів з приводу різних форм ЖКХ ускладненої МЖ.

One of the most threatening complications of cholelithiasis (cholelithiasis) is obstructive jaundice (MF), which leads to the development of hepatic-renal failure. The results of surgical treatment of 386 patients were analyzed for various forms of cholelithiasis complicated by breast.
Minimally invasive interventions in the treatment of patients with cholelithiasis complicated by obstructive jaundice
Хворостов Євген Дмитрович, доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб Цівенко Олексій Іванович, доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб Захарченко Юрій Броніславович, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних хвороб Бичков Сергій Олександрович, доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб Гриньов Роман Миколайович, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних хвороб
Keywords: MEDICINE::Surgery; мініінвазивні втручання; етапне лікування; механічна жовтяниця; ендоскопічна папілосфинктеротомія; ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатікографія; лапароскопічна холецистектомія; minimally invasive interventions; stage treatment; stage treatment; obstructive jaundice; endoscopic papillosphincterotomy; endoscopic retrograde cholangiopancreaticography; laparoscopic cholecystectomy