Публічне управління сталим місцевим розвитком в умовах децентралізації влади - Жидков, Костянтин Сергійович (Харків : ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2023)
В обґрунтуванні актуальності обраної теми дисертаційного дослідження зазначається, що сучасне публічне управління в Україні зіштовхується з декількома серйозними викликами. Насамперед, це збройна агресія з боку Росії. Однак існують й інші виклики, які існували раніше та існуватимуть і після перемоги України у війні проти Росії. Одним з таких викликів є забезпечення нерівномірність розвитку різних населених пунктів і територій. Вирішити цю проблему покликаний місцевий розвиток, процеси якого почали активно розвиватися разом з децентралізацією влади. У той же час, у пост-індустріальному суспільстві соціально-економічний розвиток на будь-якому рівні не має призводити до негативних наслідків для навколишнього середовища, як це часто спостерігалось в індустріальному суспільстві. Тобто розвиток, у тому числі, місцевий має бути не лише стійким, але й сталим, спрямованим на забезпечення не лише економічних, але й екологічних потреб, досягаючи певного балансу між ними. Актуалізують проблему збереження та відновлення навколишнього середовища і негативні наслідки від російської агресії та бойових дій, особливо на тих територіях, що були тимчасово окупованими.
Public management of sustainable local development in conditions of decentralization of power
На основі визначеної мети, об’єкта, предмета, методів дослідження у дисертаційній роботі здійснено обґрунтування теоретичних засад та практичних заходів щодо удосконалення публічного управління сталим місцевим розвитком в умовах децентралізації влади. За результатами дослідження вперше запропоновано модель публічного управління сталим місцевим розвитком в Україні в умовах децентралізації, що передбачає створення мережевих управлінських структур на місцевому рівні, розвиток сталих сусідств і місцевого соціального підприємництва, впровадження культурного підходу до забезпечення сталого місцевого розвитку, ґрунтується на співпраці між основними місцевими акторами: органами публічної влади, громадськістю, представниками приватного сектора, експертною і науковою спільнотою, а також передбачає взаємодію з органами публічної влади регіонального і центрального рівня та з міжнародними організаціями, що можуть надати підтримку стосовно забезпечення сталого розвитку на місцевому рівні.
Keywords: місцевий розвиток; територіальний розвиток; сталий розвиток; соціально-економічний розвиток; управління розвитком; чинники розвитку; публічне управління; публічна політика; децентралізація влади; органи влади; місцеві громади; державно-приватне партнерство