Проєктування СЕП вузла навантаження цеху хімічної промисловості - Довгалюк, Ян Васильович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У кваліфікаційній роботі проведено аналіз технологічного процесу цеху та визначено склад основних електроспоживачів. Розглянуто особливості роботи технологічного обладнання хімічного виробництва. В роботі виконано розрахунок електричних навантажень вузла електропостачання з визначенням активної, реактивної та повної потужностей. На основі отриманих результатів обґрунтовано вибір схеми електропостачання, кількості та потужності силових трансформаторів, а також виконано вибір кабельних ліній і розподільчих пристроїв. У роботі проведено розрахунок струмів короткого замикання в характерних точках електричної мережі. За результатами розрахунків здійснено вибір комутаційної апаратури, що забезпечують надійну роботу системи електропостачання в нормальних і аварійних режимах. З метою підвищення енергоефективності системи електропостачання виконано розрахунок компенсації реактивної потужності, що дозволяє зменшити втрати електроенергії, підвищити коефіцієнт потужності та покращити техніко-економічні показники роботи підприємства. У результаті виконання роботи розроблено систему електропостачання вузла навантаження цеху хімічної промисловості, яка відповідає вимогам чинних нормативних документів, забезпечує надійне електропостачання технологічного обладнання та сприяє підвищенню ефективності використання електричної енергії.

The qualification work analyzes the technological process of the shop and determines the composition of the main electricity consumers. The features of the operation of the technological equipment of chemical production are considered. The work calculates the electrical loads of the power supply node with the determination of active, reactive and full powers. Based on the results obtained, the choice of the power supply scheme, the number and power of power transformers, and the selection of cable lines and switchgear are justified. The work calculates short-circuit currents at characteristic points of the electrical network. According to the results of the calculations, the switching equipment was selected to ensure reliable operation of the power supply system in normal and emergency modes. In order to increase the energy efficiency of the power supply system, the calculation of reactive power compensation was performed, which allows reducing electricity losses, increasing the power factor and improving the technical and economic performance of the enterprise. As a result of the work, a power supply system for the load node of the chemical industry workshop was developed, which meets the requirements of current regulatory documents, ensures reliable power supply of technological equipment and contributes to increasing the efficiency of the use of electrical energy.
Design of the power supply system of the load node of the chemical industry shop
Керівник: Кирисов Ігор Геннадійович, PhD, старший викладач кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; система електропостачання; вузол навантаження; хімічна промисловість; електричне навантаження; трансформаторна підстанція; коротке замикання; реактивна потужність; енергоефективність; електробезпека; електрообладнання; power supply system; load node; chemical industry; electrical load; transformer substation; short circuit; reactive power; energy efficiency; electrical safety; electrical equipment