Збірник ситуаційних вправ з державного фінансового контролю : навчальний посібник - Хмельков, Андрій Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
Представлена праця доповнює виданий автором підручник «Державний фінансовий контроль» аналітичними інструментами оцінки якості функціонування системи державного фінансового контролю країни та її суб’єктів на підґрунті останніх авторських розробок та є синтезом наукової розробки і прикладної результативності. Запропоновані інструменти аналізу мають теоретичне походження, однак повністю інтегруються з практикою контролю через використання певним чином баз даних: офіційно опублікованих щорічних публічних звітів суб’єктів контролю та офіційної звітності з публічних фінансів. Більше того, наведені аналітичні формули та алгоритми їх застосування створюють умови для здійснення інтерпретації об’єктивних даних з метою додаткової оцінки результативності практики фінансового контролю. В цілому видання доповнює лекційний матеріал дисципліни «Державний фінансовий контроль» такими навчальними навичками, як «data mining» та «data extraction», вкрай потрібними для роботи з великими даними, у тому числі з «raw data» у фінансовій сфері в цілому, та для роботи з великими даними у фінансовій звітності, яка застосовується інституціями контролю зокрема. Додатковою перевагою навчального посібника, з теоретичної та навчальної точки зору, є те, що у ньому не міститься прикладів розрахунків (які дуже швидко втрачають актуальне значення), а визначається покроковий алгоритм розв’язання поставлених завдань, побудований за певною логікою.
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; державний фінансовий контроль; інституційний підхід; публічні фінанси; результативність контролю