Українські землі в зовнішній політиці князя Вітовта Кейстутовича (друга половина XIV - перша третина XV століття) - Чередниченко, Богдан Миколайович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Дослідження присвячене комплексному аналізу ролі українських земель у складі Великого князівства Литовського та політиці князя Вітовта щодо цих територій. У роботі проаналізовано політичну ситуацію в українських землях напередодні входження до складу ВКЛ, процес інкорпорації цих територій та формування системи управління. Окрема увага приділена становленню влади Вітовта, його адміністративним, соціально-економічним та зовнішньополітичним перетворенням на українських землях. Досліджено вплив військово-політичної діяльності Вітовта на становище цих територій у системі міжнародних відносин ВКЛ. Зроблено висновки про те, що період правління Вітовта став часом значних перетворень в українських землях, які сприяли їх інтеграції до складу ВКЛ при збереженні місцевих особливостей.

This study provides a comprehensive analysis of the role of Ukrainian lands within the Grand Duchy of Lithuania and the policies of Prince Vytautas towards these territories. The work examines the political situation in Ukrainian lands on the eve of their incorporation into the GDL, the process of their annexation, and the formation of the system of governance. Particular attention is paid to the consolidation of Vytautas' power, his administrative, socio-economic, and foreign policy transformations in the Ukrainian lands. The influence of Vytautas' military and political activities on the status of these territories within the international relations of the GDL is also investigated. The study concludes that the reign of Vytautas was a period of significant transformations in the Ukrainian lands, which facilitated their integration into the GDL while preserving local peculiarities.
Ukrainian lands in the foreign policy of Prince Vitovt Keistutovich (second half of the 14th - first third of the 15th century)
Керівник роботи: Кушнарьов Сергій Сергійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; історія України; history of Ukraine; князь Вітовт; Prince Vytautas; українські землі; Ukrainian lands; зовнішньополітична діяльність Вітовта; Vitovt's foreign policy activities; Велике Князівство Литовське; Grand Duchy of Lithuania