Особливості управління персоналом у міжнародних компаніях - Смуригіна, Ганна Олексіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена вивченню особливостей управління персоналом у міжнародних компаніях. У дослідженні розкрито основні принципи формування HR-стратегій у транснаціональному середовищі, а також підходи до адаптації управління персоналом в умовах культурного різноманіття. Проаналізовано моделі підбору, мотивації, оцінки та розвитку персоналу, що застосовуються в міжнародних корпораціях. Окрему увагу приділено впливу національних культурних особливостей на стиль управління, організаційну поведінку та ефективність командної роботи. Результати дослідження можуть стати основою для вдосконалення HR- практик у компаніях, що працюють у міжнародному контексті.

This qualification paper focuses on the specific features of human resource management (HRM) in international companies. The research highlights key principles of HR strategy formation in a transnational environment and examines approaches to managing personnel in culturally diverse settings. The study analyzes recruitment, motivation, performance evaluation, and employee development models applied in multinational corporations. Special attention is given to the impact of national cultural differences on management styles, organizational behavior, and team performance. The findings can serve as a basis for improving HR practices in companies operating in an international context.
Керівник: Шуба Тетяна Петрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу, менеджменту та підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; управління персоналом; міжнародна компанія; HR-стратегії; культурні особливості; глобальний бізнес; human resource management; international company; HR strategies; cultural characteristics; global business