Стратегiї та механiзми психологiчної адаптацiї особистостi до умов перехiдного перiоду в суспiльствi - Луценко, Олена Львiвна (My University, 2006)
У результаті психодіагностичного обстеження вибірки з 393 досліджуваних було виявлено основний спектр установок, актуалізованих в умовах перехідного періоду. Виявилось, що у суб’єктів транзитивного періоду переважають установки негативного характеру; спостерігається підвищення шизоїдної, психопатичної і депресивної симптоматики. Помічено ознаки нераціональної поведінки, що свідчить про напругу і втому системи адаптації. Зниження моральної нормативності особистості виконує функцію алопсихічного адаптивного механізму у ситуації законодавчої розбалансованості перехідного періоду через розширення діапазону поведінки. Виявлено захисний механізм «погіршення»: під його дією оцінка себе, соціального оточення і ситуації виявляється заниженою. Він сприяє підготовці до гіршого, спрощенню сприйняття життя, звільненню від соціальної відповідальності та психологічному відпочинку від напруги в умовах перехідного періоду. Доведено, що психологічна властивість екстернальності грає роль захисного інтрапсихічного адаптаційного механізму у проблемних областях транзитивної ситуації в суспільстві. Виявлена низка установчих стратегій адаптації та адаптивно-особистісних комплексів. The results of the psychodiagnostic research of sample from 393 Ukrainians of both genders, different ages and occupations show the basic spectrum of the attitudes actualizing in a transition. The majority of the subjects’ attitudes are the negative. The increase of schizoid, psychopathic and depressive symptomatic is observed. Signs of irrational behavior, which are testified as pressure and exhaustion of adaptation system were found. Decrease person’s moral normativity does an adaptive function in a situation of legislative complexity of the transition. It is one of the adaptation mechanisms. The defense mechanism "deterioration" is found out: a person’s self-evaluation, a social environment evaluation and an evaluation of situation are underestimated. The author proves that internality is not adaptive in problem areas of a transition in a society because it results taking the responsibility of the problems, which were generated by global changes in the society. It is the intrapsychical adaptation mechanism. The set of the adaptation strategies and personal adaptive complexes have been revealed by the factorial analysis.
Keywords: INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Human communication; психологічна адаптація; адаптаційні стратегії; механізми і комплекси; перехідний період у суспільстві; установки; моральна нормативність; захисні механізми; інтернальність, активність; рефлексія